Sinop'ta kestane ağaçlarının korunması için yırtıcı böcekler doğaya salındı

Türkiye'nin 28 bin hektarlık kestane bahçelerinin 7 binini kapsayan Sinop'ta kestane ağaçlarına zarar veren mazı arısıyla mücadele sürüyor.

Kentte ilk olarak 2021 yılında Türkeli ilçesinde görülen ve ardından tüm bölgeye yayılan zararlıyla mücadele kapsamında Sinop ormanları Bölge Müdürlüğü'nde kurulan Biyolojik Kontrol Laboratuvarı'nda üretilen yırtıcı böcekler doğaya salınıyor.

Kentte 2022 ve 2023 yıllarında 6 bin yırtıcı böceğin doğaya salınmasının ardından bu yıl safra arısı parazitiyle mücadele için 5 bin yırtıcı böceğin daha doğaya salınması planlanıyor.

Erfelek ilçesine bağlı Kirazlı köyünde 850 yırtıcı böceğin doğaya bırakılması etkinliğine katılan Vali Mustafa Özarslan, Sinop'ta 7 bin hektar kestane bahçesi bulunduğunun altını çizdi.

Kestane meyveleri ve çiçeklerinden üretilen kestane balının bölge halkının önemli geçim kaynakları arasında yer aldığını belirten Özarslan, kestane ağaçlarına ciddi zarar veren mazı parazitinin 2017 yılından itibaren bölgelerinde görülmeye başladığını hatırlattı. 2021.

“Galli arılar kestane ağaçlarına yüzde 40 zarar verebiliyor”

Özarslan, Çin'den Türkiye'ye geldiği bilinen Galya arısının kestane ağaçlarına yüzde 40 civarında zarar verebileceğini ifade ederek şöyle devam etti:

“Bu nedenle kestane üretiminde ve hasadında ciddi bir azalma meydana geldi. Bu olayla mücadelemizi Bakanlığımızın kontrolünde yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Buradaki asıl amacımız biyolojik mücadele. Bu mücadele ne doğaya ne de başka hiçbir şeye zarar vermiyor. Orman Bölge Müdürlüğümüzde kurulan Biyolojik Kontrol Laboratuvarı “Yırtıcı böceklerimizi yabani ortamda yetiştiriyoruz. Doğaya bırakarak kestane ağaçlarımızın düşmanı Galya arısının popülasyonunu arttırarak azaltma etkisi gösterir. onun nüfusu.”

“5 bin av böceğini serbest bırakacağız”

Kentte şu ana kadar 6 bin yırtıcı böceğin doğaya salındığını belirten Özarslan, şöyle konuştu: “Bu yıl 5 bin yırtıcı böceği salacağız. Bu konuda da kapsamlı bilinçlendirme çalışmaları yürütüyoruz. paydaşlarımız, tarım ilçemiz, ziraat odaları, üniversitemiz ve en önemlisi orman bölge müdürlüğümüz halkımızın korunması için çalışmaktadır.” Bu konudaki mücadelemiz devam ederken farkındalık yaratıyoruz” dedi. dedi.

Vali Özarslan'ın konuşmasının ardından yırtıcı böcekler kestane ormanlarına salındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir