Merkezi olmayan özerk kuruluşların (DAO'lar) Web3'teki rolü nedir?

DAO nedir ve nasıl çalışır?

Merkezi Olmayan Özerk Organizasyon (DAO), kodla yazılmış ve akıllı sözleşmelerle tanımlanan şeffaf kurallara dayanmaktadır. Üyeleri tarafından yönetilir ve merkezi bir otoriteden bağımsızdır.

Bir DAO, herhangi bir ulusal devlete veya merkez bankasına bağlı değilse merkezi olmayan olarak kabul edilir. Geliştiriciler bunu, bürokrasi ve hiyerarşinin geleneksel sınırlamaları olmaksızın, otomatik ve merkezi olmayan bir yönetim biçimi sağlayacak şekilde tasarladılar.

Başlangıçta, tipik özel sermaye veya yönetim kurulu yapısı olmadan, açık kaynak koduna dayalı bir risk sermayesi fonu olarak hizmet etti. Daha sonra, merkezi olmayan kitle fonlaması modeli, merkezi olmayan finans (DeFi) aracılığıyla değer alışverişinden dijital varlıkların ödünç verilmesine ve ticaretine kadar bir kuruluşun diğer yönlerine uygulandı.

DAO'ların temel direkleri, organizasyonun kurallarını belirleyen ve grubun hazinesini elinde bulunduran akıllı sözleşmelerdir. Topluluk üyeleri, teknik güncellemeler veya hazine tahsisleri gibi protokolün değiştirilmesi veya iyileştirilmesine yönelik öneriler sunar ve bu önerileri oya sunar.

Katılımcılar, DAO'nun yerel yönetim tokenlerini edinmelidir çünkü bunlar, DAO'nun geleceğini şekillendirmek için DAO'daki oy haklarını ve eşitliklerini kullanacakları araçlar olacaktır.

DAO'lara yöneltilen eleştirilerden biri, üyelerin sahip olduğu token sayısı ne kadar fazla olursa, DAO'nun kararları ve oylama gücü üzerindeki etkilerinin de o kadar fazla olacağı yönündedir.

Blockchain bir DAO'yu nasıl güçlendirir?

DAO'ların rolü, dijital işlemleri izlemek ve takip etmek için güvenli, güvenilir ve dağıtılmış bir defter sağladığından blockchain teknolojisiyle yakından bağlantılıdır.

DAO'ların gerektirdiği merkeziyetsizlik, blockchain'in dağıtılmış fikir birliğine mükemmel bir şekilde uyuyor ve paylaşılan bir sistemdeki düğümler arasında veriler üzerinde anlaşmaya varılmasına veya bir teklif üzerinde anlaşmaya varılmasına olanak tanıyor.

Blockchain omurgasına uygun olarak DAO'lar, bağımsızlığı ve tarafsızlığı sağlamak için teknolojik şeffaflıktan ve merkezi olmayan işbirliğinden yararlanır. Bu sayede yalnızca küçük bir grup güçlü kişi veya kuruluşun çıkarları yerine tüm toplumun çıkarlarının ön planda tutulması mümkün olur.

DAO'nun konsepti ve formatı aynı zamanda üyelerin manipülasyonu daha iyi kontrol etmesine ve geleneksel organizasyonların doğasında olan bürokratik engelleri azaltmasına da olanak tanır. Ethereum blockchain çoğu DAO'ya güç sağlar. Dağıtılmış fikir birliği güvenlidir ve işletmelerin ağa güvenmesine yetecek kadar kurulmuştur.

İnternete özel DAO organizasyonları, bu türden ilk organizasyon olan The Dao ile karıştırılmamalıdır. Ethereum tabanlı proje başarısız oldu ve Ethereum ağının Ethereum Classic (ETC) ve Ethereum (ETH) olarak bölünmesine yol açtı.

Haziran 2016'da Ethereum henüz emekleme aşamasında ve güvenli bir ağ iken, kullanıcılar DAO kodundaki bir güvenlik açığından yararlandılar. DAO'nun fonlarının üçte birini, yani o sırada 50 milyon dolar değerinde olan yaklaşık 3,6 milyon Ether'i çaldılar.

DAO'ların amacı nedir?

DAO, topluluk üyelerine oy hakkı verir ve yatırımcıların küresel, otomatik ve anonim olarak değer göndermesine, almasına ve saklamasına olanak tanır.

Otomatik sistemler yıllardır insanlar için zaman alıcı ve hantal geleneksel bürokratik sistemlerle uğraşmak gibi can sıkıcı engelleri azaltmanın bir yolu olarak görülüyor. DAO'nun amacı öncelikle bu tür sorunların çözülmesine yardımcı olmak ve insanları daha iyi üretkenliğe ve bir kuruluşun diğer daha ödüllendirici yönlerine odaklanmaya teşvik etmektir.

Bir DAO'nun otomatik sistemi, arızalara, insan hatalarına ve manipülasyona karşı daha savunmasız olan geleneksel merkezi yönetim gerektirmez.

Gerçek dünya uygulamaları açısından bir DAO ne yapabilir?

Hiyerarşik yönetimin olmaması, organizasyonun farklı uygulamalara sahip olmasına olanak tanır. Risk sermayesi şirketlerinin yerini alan tipik kitle fonlaması işlevine ek olarak DAO, bağımsız serbest çalışan profesyonellerin kuruluş içinde toplanan fonlarla teşvik edilmesine ve ödüllendirilmesine yardımcı olabilir. Hayır kurumları, bir DAO aracılığıyla onaylanan ve garanti edilen fonları bağışlamış olabilir.

Yakın zamanda genişletilen bir diğer özellik ise DAO'nun zincir üstü bir dijital varlık ağı olarak oluşturulmasıdır. Örneğin, NFT'lerin temsil ettiği arazi parselleri kolektif olarak DAO'ya veya bireylere ait olabilir.

Web3'te DAO yok mu?

DAO'ların ağ tasarımı, Web3'ün temeli ile kusursuz bir şekilde birleşerek yeni bir yaratıcı ekonomiyi ve işin geleceğini besliyor.

Merkeziyetsizliği yeni İnternet'in önemli unsurlarından biri olarak düşünürsek, DAO'lar zaten Web3 olarak değerlendirilebilir. Örneğin DeFi, platformların tamamen merkezi olmayan hale gelmesine izin vermek için DAO'yu kullanıyor. Uniswap ve SushiSwap gibi merkezi olmayan borsalar, DAO'ların Web3.0'daki rolünün öne çıkan örnekleridir.

Web3, tümü aynı şemsiye altına yerleştirilebilecek NFT'leri, merkezi olmayan özerk organizasyonları (DAO'lar) ve metaveriyi ortaya çıkardı. Kullanıcının kişisel egemenliği ve varlık sahipliği ile kripto para birimlerinin kullanımı, topluluk yönetimi ve geleneksel VC'lerin müdahalesini gerektirmeyen geleneksel olmayan bağış toplama uygulamaları arasında çeşitli benzerlikler vardır.

JennyDao tarafından kurulan Unicly, NFT'lerin kısmi sahipliğini mümkün kılan DAO metaverisinin ilk örneğidir. Üyeler, DAO protokolünde tanımlanan akıllı sözleşmeler aracılığıyla NFT'lerin satın alınmasını ve depolanmasını kontrol edebilir.

DAO nasıl oluşturulur?

DAO'ların tamamen işlevsel olabilmesi için operasyonel kurallara, üyeleri ödüllendirmek için token biçiminde fonlara ve operasyonel kuralların belirlenmesinde oy hakkı sağlamak için tokenlara ihtiyacı vardır.

DAO oluşturmak ve işletmek genellikle üç ana adımdan oluşur.

DAO'ların listesi

DAO'ların listesi son yıllarda, demokratik modelinin küresel olarak, özellikle de yeni kurulan şirketler arasında ilgi görmesi nedeniyle hızla genişledi.

Bitcoin (BTC) ağı, madenciler ve topluluk tam düğümleri de dahil olmak üzere tüm katılımcılar arasında özerk ve dağıtılmış bir fikir birliği yoluyla toplu bir sözleşme yoluyla çalıştığı için DAO'nun ilk örneği olarak düşünülebilir.

Ancak günümüz standartlarına göre Dash (DASH) ilk gerçek DAO olacak çünkü projenin yönetişim mekanizması, paydaşların Bitcoin'in sahip olmadığı bir işlev olan hazinenin kullanımı konusunda oy kullanmasına izin veriyor.

İşte merkezi olmayan özerk organizasyonun sadece birkaç dikkate değer örneği.

  • MakerDAO, insanların DAO'nun yerel DAI tokenını kullanarak borç vermelerine ve borç vermelerine olanak tanıyan, Ethereum tabanlı bir kripto borç verme tesisidir. Bu stabilcoin, borç verme oranlarını ve geri ödenebilir tutarları tanımlar.
  • BanklessDAO, Web3'ü öğrenirken dünyanın bankasız kalmasına yardımcı olma misyonuna sahip merkezi olmayan bir topluluktur.
  • Opolis, serbest çalışanlara ortak faydalar ve hizmetler sunan bir dijital istihdam DAO'sudur.
  • Kleros, yeni ekonomi anlaşmazlıkları için Adalet Protokolü ve merkezi olmayan tahkim hizmeti olarak tanımlanıyor. Eşler arası bir topluluk, kriptoekonominin hızlı, rahat ve adil kararlara olanak sağladığı bir jüri üyesi olarak hizmet eder.

DAO girişimleri

DAO'nun olağandışı idari yapısı göz önüne alındığında, yeni girişim şirketlerinin bunu benimseme olasılığı mevcut şirketlere göre daha yüksektir; bu şirketler, geçişi gerçekleştirmek için çok büyük kaynaklar ve fonlar harcamak zorunda kalacaklardır.

DAO fon havuzlama mekanizması yoluyla yatırımları artırmanın basit, güvenli ve şeffaf yolu, yatırımcılara riskleri ve karları toplu olarak paylaşarak erken aşamadaki merkezi olmayan girişim projelerini destekleme yeteneği sunuyor.

DAO'ların özellikle yeni işletmeler için uygun olmasının nedeni budur. Basit başlangıç ​​süreçleri, yeni şirketlerin karmaşık bürokratik engeller yerine organizasyonu büyütmeye odaklanmasına olanak tanır.

Ek olarak, startup'lar işletmelerini hızlı ve uygun maliyetli bir şekilde dünya çapında genişletebilir; Şirkete daha uluslararası bir erişim sağlamak ve kârı artırmak için dünya çapında fon toplayabilir ve dünyanın dört bir yanından yeni çalışanlar işe alabilirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir