ISO: İmalat Sanayinde Daralma Hızlanıyor – Son Dakika Ekonomi Haberleri

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansı için en hızlı ve güvenilir referans olarak kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) araştırmasının Nisan 2024 sonuçları açıklandı.

50,0 eşiğinin üzerindeki tüm değerlerin sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, Nisan ayında 49,3 olan manşet PMI Mayıs'ta 48,4'e gerileyerek son dönemde ikinci kez 50,0 eşiğinin altında kaldı. sıra. ay. . Son veriler, sanayi faaliyet koşullarındaki yavaşlamanın ılımlı da olsa 2024 başından bu yana en belirgin seviyeye ulaştığını gösterdi.

YENİ İHRACAT SİPARİŞLERİ 11 AYDIR YAVAŞLIYOR

Mayıs ayı anketinde sektörün ivme kaybı pek çok göstergeye yansıdı. Şirketler, özellikle yeni siparişlerde sert bir düşüş yaşandığını ve düşüşün Ocak ayından bu yana en yüksek oranda olduğunu bildirdi. Anket katılımcıları, siparişlerdeki yavaşlamanın büyük ölçüde zorlu talep koşullarından kaynaklandığını ve bazı müşterilerin yüksek fiyatlardan olumsuz etkilendiğini söyledi. Bu faktörler aynı zamanda yurt dışından yeni siparişlerin art arda 11 ay boyunca yavaşlamasına da katkıda bulundu.

Yeni siparişlerdeki yavaşlama, üreticilerin üst üste ikinci ay da üretim azaltmalarına neden oldu ve bu düşüş, 2024 başından bu yana en hızlı tempoda gerçekleşti. Bazı anket katılımcıları, kapasite kısıtlamalarının üretimi artırma fırsatlarını sınırladığına dikkat çekti. Sektörde istihdam hacmi üst üste dördüncü ayda da düşerken, bazı şirketler iş yükünün azalması nedeniyle yeni eleman almadıklarını açıkladı. Satın alma faaliyetleri, girdi stokları ve nihai ürün stokları Nisan ayındaki artışların ardından Mayıs ayında geriledi. Mayıs ayında enflasyonist baskılar azalmaya devam etti. Girdi enflasyonu son beş ayın en düşük seviyesine gerilerken, nihai ürün fiyatları bir yıllık dönemde en küçük artışı kaydetti. Fiyat artışı bildiren firmalar bu durumu genel olarak döviz kuru gelişmelerine ve artan hammadde maliyetlerine bağladılar.

İstanbul Sanayi Odası İmalat PMI anketinin verilerini inceleyen S&P Global Market Intelligence ekonomi direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: “Son veriler, Türk imalatçılarının giderek zorlaşan bir faaliyet ortamıyla karşı karşıya olduğunu ve yeni sipariş almanın zorlaştığını gösteriyor. Öte yandan enflasyonist baskıların azalması geleceğe dair iyimserlik sağlıyor. Yüksek fiyatların talep üzerindeki olumsuz etkisinin halen devam ettiği göz önüne alındığında, fiyat baskısının azalmasının yılın ikinci yarısında sektörde toparlanmaya yol açacağı ümit ediliyor.”

MALİYET BASKISI OLUŞTU

Türkiye'nin sektör PMI raporu, talep koşullarının Mayıs ayında genel olarak zorlu olmaya devam ettiğini ve çoğu sektörde yeni siparişlerin yavaşladığını gösterdi. Bunun sonucunda birçok sektörde üretim ivme kaybederken istihdamda daha karmaşık eğilimler ortaya çıktı. Anketten elde edilen en büyük olumlu gelişme, maliyet baskılarının geniş çapta hafiflemesi oldu. Takip edilen 10 sektörden yalnızca birinde girdi maliyetleri Nisan ayına göre daha hızlı artarken, satış fiyatlarında da benzer durum gözlendi.

EN DÜŞÜK ARTIŞ TEKSTİLDE

Mayıs ayında maliyet artışlarının hızlandığı tek sektör hazır giyim ve deri ürünleri oldu. Genel olarak üretim maliyetlerinde en yavaş artış makine ve metal ürünlerde, en sert artış ise metalik olmayan mineral ürünlerde kaydedildi. Nihai ürün fiyatlarındaki artışın bir önceki aya göre hızlandığı tek sektör makine ve metal ürünleri oldu. Bu durum, sektördeki yeni siparişlerin yeniden büyümesi nedeniyle şirketlerin fiyatlama gücünün artmasının bir sonucudur. Araştırmada en düşük artış oranı, satış fiyatlarının bir miktar arttığı tekstil ürünlerinde kaydedildi. Mayıs ayında bu göstergenin iyileştiği üç sektörden biri de yeni siparişlerde artış görülen makine ve metal ürünleri oldu. Benzer şekilde, ahşap ve kağıt ürünlerine yönelik yeni siparişler büyüme bölgesine dönerken, hazır giyim ve deri ürünleri sektörlerinde üst üste ikinci ayda da iyileşme görüldü. Öte yandan oldukça zorlu koşullarla karşı karşıya olan ana metal sektöründe yeni siparişler geçen yılın ekim ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

10 SEKTÖRDEN 3'ÜNDE ÜRETİM ARTTI

Dış talep tarafı çoğu sektörde genel tablodan olumlu saptı. Takip edilen on sektörden altısı Mayıs ayında yeni ihracat siparişlerini artırmayı başardı. Mayıs ayında on sektörden yalnızca üçünde üretim arttı. Ancak bu, üretimi artıran sektör sayısının iki olduğu Nisan ayına göre bir iyileşmeyi temsil ediyor. Üretimde en hızlı artış makine ve metal ürünlerde görülürken, en belirgin yavaşlama ise kara ve deniz araçlarında kaydedildi.

İstihdam açısından sektörler itibarıyla farklı bir tablo ortaya çıktı. Başta makine ve metal ürünler olmak üzere beş sektörde istihdam artarken, en belirgin düşüş elektrikli ve elektronik ürünler sektöründe yaşandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir