eBay'de hamamböcekleri ve örümceklere 3 milyon dolar ceza

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

İnternet perakende devi eBay, Massachusetts'li bir çiftin evine canlı örümcekler, hamamböcekleri ve diğer rahatsız edici nesneleri gönderen çalışanların taciz kampanyası nedeniyle 3 milyon dolar para cezası ödeyecek.

REKLAM

ABD Adalet Bakanlığı, çalışanların yargılanmasının ardından eBay'i taciz, tanık tahrifatı ve adaleti engellemekle suçladı.

David ve Ina Steiner çifti, 1999 yılında EcommerceBytes adında bir çevrimiçi haber bülteni hazırlamışlar ve yayınladıkları haberle eBay yöneticilerini kızdırmışlardı.

eBay'e yönelik suçlamalar neler?

Kaliforniya merkezli eBay, çalışanların eylemlerinin sorumluluğunu üstlendi ve ABD'nin Massachusetts'teki avukatlık ofisine göre, belirli koşulları yerine getirmesi halinde şirkete yönelik suçlamaları düşürebilecek ertelenmiş bir kovuşturma anlaşması imzaladı.

Savcılık şunları söyledi: “EBay kesinlikle suç işlemiştir. Bu kampanyaya katılan şirket çalışanları, şikayetleri susturmayı ve eBay markasını korumayı amaçlayan korkunç bir kampanyayla mağdurları cehenneme göndermiştir”.

Ertelenmiş kovuşturma anlaşması, şirketin şartlarına ve federal yasalara uygunluğunun sağlanması için şirketin üç yıl boyunca bağımsız bir monitör tarafından denetlenmesini gerektiriyor.

3 milyon dolarlık para cezası, suçlamalar kapsamında verilebilecek en büyük cezaydı.

eBay CEO'su Jamie Iannone, şirketin 2019'daki davranışının yanlış olduğuna inandığını söyledi.

Iannone yaptığı açıklamada, “Bu olaylar meydana geldiğinden beri şirkete yeni liderler katıldı ve eBay politikalarını, prosedürlerini, kontrollerini ve eğitimini güçlendirdi” dedi.

Steiner ailesi kimdir ve onlara ne oldu?

Haber bülteninin editörlüğünü ve yayıncılığını yapan çift, eBay'e federal mahkemede dava açarak siber tacizin ve isimsiz olarak gönderilen paketlerin hayatlarını nasıl altüst ettiğini anlattı.

Ina Steiner, birçok farklı gruptan düzinelerce garip e-postanın yanı sıra Twitter'da taciz edici ve bazen de tehdit edici mesajlar aldığını söyledi.

Çiftin kapısına canlı örümcekler ve hamamböcekleriyle dolu bir kutu, bir cenaze çelengi, kanlı bir domuz maskesi ve eş kaybından kurtulmayı anlatan bir kitap bırakıldı.

Ev adresleri ayrıca yabancıları garaj satışlarına ve partilere davet eden bildirimlerle çevrimiçi olarak paylaşıldı.

Perşembe kendi sitelerinde yayınlandı ve “Biz, Ina ve David Steiner, United States v. eBay Inc. davasının mağdurlarıyız” diyen çift, yaptıkları açıklamada teknoloji devinin eylemlerinin kendileri üzerinde “duygusal, psikolojik ve psikolojik olarak” “zararlı ve kalıcı bir etki” yarattığını söyledi. fiziksel, itibar ve mali açıdan.” Kendisinin yarattığını söyledi.

eBay çalışanları neden çifti taciz etti?

Taciz, mahkeme belgelerine göre 2019 yılında Ina Steiner'ın eBay tarafından Amazon'u satıcılarını dolandırmakla suçlayan bir dava hakkında bir makale yazmasıyla başladı.

Makalenin yayınlanmasından yarım saat sonra, eBay CEO'su Devin Wenig başka bir üst düzey yöneticiye mesaj attı: Mahkeme belgelerine göre “Eğer bunu kaldıracaksanız… şimdi tam zamanı.” Yönetici, Wenig'in mesajını eBay'in emniyet ve güvenlikten sorumlu kıdemli müdürü James Baugh'a iletti ve James Baugh, Ina Steiner'ı “yakılması gereken önyargılı bir trol” olarak nitelendirdi.

Baugh, davada suçlamaları kabul eden yedi eski çalışandan biriydi.

Baugh, 2022'de yaklaşık beş yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bir diğer eski yönetici David Harville ise iki yıl hapis cezasına çarptırıldı.

2019 yılında CEO'luk görevinden ayrılan Wenig, davada herhangi bir suç duyurusunda bulunulmadı ve taciz kampanyası hakkında bilgisi olduğu veya herhangi birine yasa dışı bir şey yapmasını söylediği yönündeki iddiaları reddetti.

REKLAM

Davada avukatları, “onu yıkmak” ifadesinin bağlamdan çıkarıldığını ve doğal çıkarımın, “bir dizi tuhaf suç eyleminden” değil, “yasal işlemden” söz ettikleri yönünde olması gerektiğini savundu.

Baugh'un avukatları, müvekkillerinin Wenig ve diğer yöneticilerin Steiners hakkında bir şeyler yapması konusunda amansız baskı altında olduğunu söyledi.

Baugh daha sonra şirketten kovulduğunu iddia etti: “Şirketi ve üst düzey yöneticilerini kovuşturmadan kurtarmayı amaçlayan bir 'dahili soruşturma' yürütmek için dışarıdan avukatlardan oluşan bir ordu geldiğinde.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir