Birleşmiş Milletler Bağımsız Soruşturma Komisyonu: Gazze ablukası hayal edilemeyecek bir insani felakete yol açtı

Mısır Daimi Temsilciliği öncülüğünde BM Cenevre Ofisi'nde “Birleşmiş Milletler Uluslararası Bağımsız Soruşturma Komisyonu'nun Doğu Kudüs ve İsrail Dahil İşgal Altındaki Filistin Toprakları Hakkında Brifingi” başlıklı bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıya Pillay'ın yanı sıra Mısır'ın Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ahmed Ihab Gamaleldin, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç ve birçok ülkeden temsilci katıldı. .

Büyükelçi Gamaleldin'in açılış konuşmasının ardından söz alan Komisyon Başkanı Pillay, Orta Doğu'daki son gelişmeleri özetledi.

İsrail ile İran arasındaki gerilime değinen Pillay, bu durumun bölgesel bir çatışmaya yol açabileceği konusunda ciddi endişeleri olduğunu söyledi.

Pillay, tarafların gerilimi düşürmeye ve bölgedeki çatışmaların siviller üzerindeki etkisini azaltmaya yönelik çabalarının bu süreçte büyük önem taşıdığını vurguladı.

Komisyonun 2021 yılında kurulmasının ardından 4 rapor hazırlayarak BM İnsan Hakları Konseyi ve BM Genel Kurulu'na sunduklarını belirten Pillay, genel olarak İsrail askerlerinin işgal altındaki Filistin topraklarında güç kullanması gibi konuları ele aldıklarını söyledi. orada silahlanma arttı ve sivil alan küçüldü.

Pillay, komisyonun 7 Ekim 2023'ten bu yana tüm çalışmalarını mevcut çatışmaya odakladığını ve alınan önlemleri araştırdığını söyledi.

İsrail'in 7 Ekim 2023'ten sonra Gazzelilere karşı benzeri görülmemiş bir savaş yürüttüğünü vurgulayan Pillay, 6 aydan fazla süren bu saldırılarda 33 binden fazla Gazzelinin öldüğünü, bunların yarısından fazlasının çocuk ve kadın olduğunu söyledi.


“DSÖ, Gazze'de sağlık hizmetlerine yönelik 400'den fazla saldırıyı doğruladı”

Pillay, şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) verilerine göre, okulların yüzde 40'ının İsrail saldırılarından doğrudan etkilendiği Gazze bölgesinde 1,7 milyondan fazla insan yerinden edildi. Gazze'deki sistem çökmenin eşiğinde Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gazze'de sağlık hizmetlerine yönelik 400'den fazla saldırının gerçekleştiğini, Gazze'ye yönelik uluslararası hukuk ablukasının açık bir şekilde ihlal edilmesinin, 2023 yılının Ekim ayından bu yana hayal bile edilemeyecek bir insani felakete yol açtığını doğruladı. dedi.

Yolların ve altyapının ciddi şekilde zarar gördüğünün altını çizen Pillay, bu durumun insani yardım faaliyetlerinin yürütülmesini de engellediğini belirtti.

“İsrail yetkilileri insani yardımın Gazze'ye girişini rutin olarak engelledi veya engelledi.” Pillay, bunun Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e karşı açılan “soykırım” davasındaki ihtiyati tedbir kararlarına aykırı olduğuna dikkat çekti.

Pillay, komisyonun İsrail güvenlik güçleri tarafından Gazze ve Doğu Kudüs dahil Batı Şeria'da işlenen uluslararası suçları da araştırdığını, ilk bulgularını Haziran ayında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nde paylaşıp Meclis'e sunacağını açıkladı Birleşmiş Milletler Haziran ayında genel Ekim.

Komisyonun geçen yıl likidite krizi yaşadığına dikkat çeken Pillay, işini verimli bir şekilde yapabilmesi için tüm üye ülkelerin desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi.

Büyükelçi Begeç ayrıca Türkiye'nin Komisyon çalışmalarına güçlü desteğini yineledi.

Begeç, Gazze'de işlenen ciddi uluslararası hukuk ihlallerinin hesap verebilirliğinin sağlanmasının önemine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir