Türkiye'nin 2023'ün ilk 5 ayında ihracatını en çok artırdığı ülke Irak oldu

Türkiye-Irak ilişkileri ekonomi, ticaret ve ihracatın yanı sıra diplomasi alanında da önemli ilerlemeler kaydediyor.

Özellikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın nisan ayında Irak'a yaptığı ziyaret, ihracatçıların ticari ilişkilerini güçlendirerek yeni bir dönem başlattı.

Erdoğan'ın Irak ziyareti kapsamında, iki ülke ticaret odaları arasında imzalanan mutabakat zaptı ile iki ülkenin özel sektörlerinin yönlendirilmesi amaçlandı.

Erdoğan, 22 Nisan'da Irak'ın başkenti Bağdat'a yaptığı bir günlük ziyarette Irak Cumhurbaşkanı Abdüllatif Reşid ve Başbakan Muhammed Şii el Sudani ile bir araya geldi.

Söz konusu ziyaret kapsamında iki ülke arasında “Kalkınma Yolu Projesine İlişkin Ortak İşbirliği Mutabakat Zaptı” imzalanmış; Ticaret, turizm, eğitim, sağlık, güvenlik, bilim ve teknoloji, yatırım, gençlik ve spor gibi çeşitli sektörlerde işbirliği anlaşmaları imzalandı.

Dolayısıyla iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler önemli bir ivme kazanırken, ülkeler arasındaki ticaret hacmi de artmaya devam etti.

Bu gelişmelerle Türkiye, Irak'ın stratejik kalkınma planlarına önemli katkı sağladı.

Irak'taki FAV limanından Londra'ya kadar Türkiye'den Avrupa'nın tüm ülkelerine karayolu ve demiryolu ile kesintisiz ulaşım sağlayacak olan Kalkınma Yolu projesi, deniz yoluna çok önemli bir alternatif sağlamayı ve aynı zamanda daha hızlı bir ulaşım olmayı hedefliyor. yöntem. .

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ocak-Mayıs döneminde Türkiye'nin ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 artarak 106,9 milyar dolara ulaştı.

Ocak-Mayıs döneminde Türk ihracatının değer olarak en çok arttığı ülkeler arasında Irak 790,3 milyon dolarlık artışla ilk sırada yer aldı.

İhracatı artışla 704,9 milyon dolarla Romanya, 680,6 milyon dolarla Hollanda, 447,4 milyon dolarla ABD ve 354,6 milyon dolarla İtalya takip etti.

Bu dönemde Irak'a 4,4 milyar dolar, Romanya'ya 3,2 milyar dolar, Hollanda'ya 3,4 milyar dolar, ABD'ye 5,4 milyar dolar ve İtalya'ya 5 milyar dolar ihracat yapıldı.


Irak en çok ihracat yapan beşinci ülke oldu

Irak, yılın ilk 5 ayında en fazla ihracat yapılan beşinci ülke oldu.

Bu dönemde Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülkeler Almanya, ABD, İtalya ve İngiltere oldu. İhracatın 7,6 milyar doları Almanya'ya, 4,9 milyar doları ise İngiltere'ye oldu.

Yılın 5 ayında Irak'a en çok ihracat yapan sektör ise 931,6 milyon dolarla hububat, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve türevleri sektörü oldu.

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri 455,2 milyon dolar, kimyasallar ve ürünler 448,9 milyon dolar, elektrik ve elektronik 280,4 milyon dolar, su ve hayvancılık ürünleri 267,4 milyon dolar satıldı.


Irak'a en fazla ihracat İstanbul'dan geldi

Ocak-Mayıs döneminde Irak'a en büyük ihracatı 1,3 milyar dolarla İstanbul merkezli firmalar yaptı.

Onu 721,2 milyon dolarla İstanbul Gaziantep, 305,3 milyon dolarla Mardin, 264,9 milyon dolarla Şırnak ve 254,7 milyon dolarla Mersin takip etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir