Rize'de tasarlanan taşınabilir aşı dolabına İngiltere'den ödül

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEU) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Pınar Mert Cüce, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisinin önlenmesinde etkin rol oynayan aşıların nakliyesinde karşılaşılan sorunlara çözüm bulmak için çalışma başlattı.

Doç. Sağlık çalışanlarına destek olmak isteyenler. Dr. Cüce, 1 yıllık çalışmanın ardından hem şebekeden hem de üstündeki güneş panelinden enerji sağlayan ve içerideki sıcaklığı dengeleyen portatif aşı dolabı üretti. 200 aşının saklama koşullarında saklanabildiği dolap, termal astar sayesinde içerideki sıcaklığı 24 saate kadar koruyacak şekilde tasarlandı.

İç kısmı yalıtım malzemeleriyle tasarlanan aşı dolabı projesi, Kingdom Kingdom merkezli küresel sürdürülebilir enerji topluluğu Dünya Sürdürülebilir Enerji Teknolojileri Topluluğu (WSSET) ve Oxford University Press tarafından inovasyon ödülüne layık görüldü.

[Fotoğraf: DHA]

“Kendini besleyebilen bir sistem oluşturduk”

Tasarladığı mobilyalar hakkında bilgi veren Doç. Pınar Mert Cüce, “Pandemi sürecinde sağlık çalışanları ellerinden geleni yaptı. Biz de mühendis olarak onlara nasıl katkı sağlayabiliriz diye düşünmeye başladık. Bu doğrultuda salgının getirdiği aşı ihtiyacını karşılamak için taşınabilir bir aşı dolabı tasarladık. Bu kabin, son kullanıcıya ulaşana kadar şebekeden herhangi bir enerjiye ihtiyaç duymuyor, özellikle ulaşımın olmadığı bölgelerde fotovoltaik paneller kullanarak kendi kendine enerji üretebilen, taşınabilir ve taşınabilir bir sistem tasarladık.” Ürünün tasarımını, imalatını ve testini tamamlayacağız” dedi.

“Literatürde bu tekniği kullanan bir tuvalet yok.”

Aşıların belirli bir termal sirkülasyonda saklandığını anlatan Doç. Dr. Cüce, “Literatürde bu tekniğin kullanıldığı bir dolap bulunmamaktadır” dedi. Piyasadaki diğer dolaplara baktığımızda soğutma için buz kullanıyorlar. Sistemimiz ile aşılar belirli sıcaklıkta ısıl sirkülasyon sağlanarak saklanabilmektedir. Kullandığımız paneller sayesinde güneş ışığı olduğu sürece bu aşıları muhafaza edebiliyoruz. Güneş ışınımının olmadığı zamanlarda kabin içinde ve dışında kullanacağımız süper izolasyon malzemeleri sayesinde bu süre 24 saate kadar uzayabiliyor” dedi.

Fotoğraf: DHA[Fotoğraf: DHA]

“Beklenen saklama sıcaklığında tutabiliyoruz”

Doç. Dr., projenin özellikle kırsal kesimde aşıların ulaşımını kolaylaştıracağını söyledi. Dr Cüce, şunları söyledi: 'Projenin asıl amacı aşıların kırsal alanlara veya araçla ulaşımın öngörülmediği bölgelere ulaştırılabilmesidir. Biz oradayken aşıları belli bir süre istenilen ve beklenen saklama sıcaklığında tutabiliyoruz. “Dünya çapında uzman jüriler tarafından değerlendirilen projem İnovasyon Ödülü'ne layık görüldü” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir