
Amerika Birleşik Devletleri'ne dayanan kâr Çevre Çalışma Grubu (EWG), meyve ve sebzelerde en fazla sayıda pestisit ürününü listelemiştir. Elma, üzüm, çilek ve ıspanak listenin en üstünde yer alırken, uzmanlar pestisitlerin insan sağlığına ciddi zarar verebileceği konusunda uyardı.
Çileklerde elde edilen sonuçlar
Çalışmada, çileklerden alınan numunelerde ortalama 7.8 farklı pestisit tespit edildi. Bu pestisitler arasında, kanser ve iktidarsızlığa yol açabilecek Carboisezim, nörolojik yan etkileri olan bipntrin buldu. EWG, 46 meyve ve 12 sebzeyi inceledi ve ABD'de Tarım Bakanlığı ve Gıda ve Uyuşturucu Yönetimi'nin on binlerce şampiyonunu analiz etti. Ürünlerin %95'inde en az bir kimyasal iz bulunurken, 12 üründe toplam 209 farklı pestisit tanımlanmıştır.
Çoğu kimyasal ve hasar verilen hasar
Fluidoxonil, Piraclostrina, Boskalit ve Pirimetanil gibi kimyasallar meyve ve sebzelerde en yaygın pestisitler arasındadır. Uzmanlar, bu maddelerin DNA hasarına, kanser riskine ve hormonal bozukluklara neden olabileceğini söyledi. EWG del Dr. “Tarımda kullanılan kimyasallar hormonal sistemi durdurabilir, Alexis Takkin.
Ispanak ve elma tehlikesi
Araştırmaya göre, ıspanakta 7 farklı pestisit vardı, bir örnekte 19 farklı pestisit tespit edildi. Amerika Birleşik Devletleri'nde, ıspanak Avrupa'da yasaklanan ve sinir sistemine zarar veren Avrupa'da bulundu. Elmalarda kan dolaşımı, böbrekler ve karaciğer defaminalinin maddesine zarar verebilir.
Organik ürün ve temizlik önerisi
EWG uzmanları, organik ürünlerin tercih edildiğini, meyve ve sebzeleri derinlemesine yıkayarak ve kabuklarını uygun durumlarda ayırmasını önerdi.
- çilek
- Ispanak
- Üzüm
- Balık tutma
- Erik
- Nektar
- Elma
- Biber
- Kiraz
- Esmer
Düşük meyve ve pestisit sebzeleri
- Avokado
- Şeker mısır
- Ananas
- Soğan
- Papaya
- Bezelye
- Kuşkonmaz
- Kavun
- Hesaplama
- Lahana
- Karpuz
- Mantar
- Mango
- Tatlı patates
Meyve ve peçe tüketmeden önce sağlığınızı korumak ve iyice yıkamak için organik ürünler seçin!