PARKİNSON HASTALIĞINI İYİLEŞTİRİYOR: Ardıç meyvesinin faydaları nelerdir? Ardıç meyvesi ne için kullanılır?

genişletmek

Ardıç meyvesinin faydaları nelerdir?

Ardıç meyvesinin en yaygın mutfak kullanımı, cinleri tatlandırmak için kullanılan bir baharattır. Ezilmiş, kurutulmuş veya fermente edilmiş meyvelerin buharla damıtılmasıyla elde edilen uçucu yağ olarak tıbbi amaçlarla kullanılır. Ardıç meyvelerinin diğer kullanım alanları kurutulmuş meyvedir.

Yağın idrar söktürücü ve antiseptik özelliklere sahip olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda sindirim sistemi boyunca gıdanın hareketini desteklediği düşünülen bir gastrointestinal düzenleyici olarak da kullanılır. Kuru meyveler ve yağ da mide rahatsızlığını gidermede etkili tedavilerden biridir.

Ardıç meyvelerinin sağlık açısından çeşitli faydalarını gösteren birçok klinik çalışma bulunmaktadır. Bir çalışma, ardıç meyvelerinin, meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan biyoflavonoidler ve flavonoidler olarak bilinen bileşiklerin çok güçlü antioksidan etkilerine sahip olduğunu buldu. Öte yandan ardıç meyvelerinin Parkinson hastalığının etkilerini iyileştirme ve kolesterolü düşürme ile ilgili potansiyel sağlık yararlarına sahip olduğu bulunmuştur. Kesin bilimsel kanıtlar eksik olmasına rağmen yıllar geçtikçe ardıç meyvelerinin çeşitli semptom ve durumların tedavisinde etkili olabileceği gösterilmiştir. Bunlar;

İdrar üretimini arttırır, ödemi azaltır ve kan basıncının düşmesine yardımcı olur.

Cildi temizler ve cilt bakımında oldukça etkilidir.

Şişliği azaltır,

Antibakteriyel ve antifungal etkileri vardır,

Serbest radikallerin neden olduğu hasarı azaltır,

Anti-tümör özelliklerine sahiptir,

Sindirimi teşvik eder,

Beyni ve sinir sistemini korur.

Ardıç meyvelerinin tıbbi kullanımları nelerdir?

Hazımsızlık: Yemek sonrası üst karın bölgesinde oluşan ağrı, rahatsızlık, şişlik ve mide yanması ve mide bulantısı gibi durumlarda tedavi edici özelliğe sahiptir. 2007 yılında yapılan bir araştırma ardıç meyvelerinin hayvanlarda hazımsızlığı iyileştirmeye yardımcı olduğunu buldu. Üstelik;

Romatizma ve eklem ağrılarına alternatif şifacıdır.

Ardıç meyvesi yağı diğer yağlarla karıştırıldığında uykusuzluğa iyi gelir.

Deri döküntüleri, egzama ve yara iyileşmesinde kullanılır,

Bronşit hastası olan hastalar için tedavi edici özelliği vardır.

Ardıç meyvesi ne için kullanılır?

Araştırmalara göre ardıç meyveleri;

solunum yolu enfeksiyonları,

boğaz ağrısı,

Yorgunluk, halsizlik ve stres,

kas ağrısı,

Artrit gibi hastalıklara iyi gelir.

Ardıç meyvesini kullandıktan sonra alerji belirtileri yaşıyorsanız, kullanmaya devam etmeden önce doktorunuza danışmanız önemlidir. Yüksek dozda ardıç meyvesi toksik olabilir ve bazı semptomlara neden olabilir. Bunlar kusma, ishal ve nöbet gibi belirtilerdir. Ayrıca alerjiniz varsa deri döküntüleri, nefes almada zorluk, böbrek hasarı ve düşük kan şekeri düzeyleriyle karşılaşabilirsiniz.

Ardıç meyveleri, embriyonun hamileliğin erken döneminde düzgün bir şekilde yerleşmesini engelleyebilir. Hamile olan veya hamile kalmaya çalışan kişilerin hiçbir şekilde ardıç kullanmaması gerekmektedir. Her bitkisel üründe olduğu gibi uygulama ve dozaj konusunda doktorunuzun talimatlarına uymanız önemlidir. Ardıç meyvelerini birçok büyük markette, aktarlarda ve lokman hekimlerde bulabilirsiniz. Genellikle kurutulmuş olmasına rağmen doğranmış baharat veya taze meyve olarak da mevcuttur.

Ardıç meyvesi ne için kullanılır?

Ardıç meyvesi genel olarak salamura yiyeceklerde, meşrubatlarda, dondurulmuş sütlü tatlılarda, unlu mamullerde, et ürünlerinde, jöle ve pudinglerde kullanılmaktadır. Ayrıca parfümlerde, kozmetiklerde, temizlik ürünlerinde ve özellikle veteriner hekimliğinde parazit ve enfeksiyonlara karşı koruma amacıyla kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir