Paris 2024, yenilikçi Olimpiyat meşalesiyle tarih yazıyor

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreniyle tarihinde bir ilke imza atan Paris, Eyfel Kulesi'nden yapılan ışık gösterileri ve Celine Dion'un performansıyla büyülerken, Olimpiyat meşalesi de tasarımıyla dikkat çekti.

REKLAM

“Işıklar Şehri” olarak da bilinen Fransa'nın başkenti Paris, Cuma akşamı ilk kez stadyum dışında düzenlenen Olimpiyat Oyunlarının açılış töreniyle şaşkına döndü.

Şiddetli yağmur altında Seine Nehri üzerinde gerçekleştirilen ışık gösterileri, havai fişekler ve canlı performanslar büyüleyici bir atmosfer yaratırken, etkinlikte sanatçı Celine Dion'un da Eyfel Kulesi'nin tepesinden Edith Piaf'a saygı duruşu niteliğindeki şarkı söylemesi yer aldı.

Ancak en önemli an Olimpiyat meşalesinin yakılmasıydı.

1928 Amsterdam Olimpiyatları'ndan bu yana etkinliğin geleneği olan Olimpiyat meşalesinin yakılması, özel bir törenle gerçekleştirildi.

Eski Fransız Olimpiyatçılar Marie-Jose Perec ve Teddy Riner tarafından yakılan Olimpiyat meşalesi, bir sıcak hava balonuyla gece gökyüzüne doğru yavaş yavaş yükselmeye başladı.

Tasarımcı Mathieu Lehanneur, 1783 yılında ilk sıcak hava balonu uçuşunu gerçekleştiren Fransız mucitler Montgolfier kardeşlere saygı duruşunda bulunan tasarımıyla olimpiyat tarihinde benzeri görülmemiş bir çalışmaya imza attı.

Tasarımı özel kılan nedir?

Olimpiyat meşalesi genellikle oyunlar süresince ana stadyum gibi bir mekanda oldukça görünür bir yerde tutulur.

Ancak bu yeni tasarım sayesinde, ateşin yandığı kazan sabit konumda olsa bile Olimpiyat meşalesi sürekli hareket halindedir.

Organizatörler, kazanın gündüzleri Tuilleries Bahçeleri'nde tutulacağını, ancak akşamları havaya kaldırılarak 30 metre yüksekliğe sabitleneceğini söyledi.

Kazanın tabanının çevresinde Fransız Cumhuriyeti'nin üç temel değerinden biri olan kardeşliği simgeleyen 7 metre çapında bir halka bulunuyor ve bu halka Olimpiyat ateşini barındırıyor.

Su ısıtıcısı nasıl çalışır?

Paris 2024 Olimpiyat meşalesinin tasarımı, fosil yakıtlar yerine elektrikle çalışması nedeniyle önceki oyunlardan oldukça farklı.

Balonun tabanındaki halka, gerçek alevlerin titrek, dumanlı etkisini yaratmak için 200 yüksek basınçlı atomizör tarafından üretilen su buharı bulutunu aydınlatan 40 LED ışık içeriyor.

Tasarımcı Lehanneur, “Bu kesinlikle eşsiz bir kazan; Olimpiyat ve Paralimpik unsurlara vermek istediğim tüm ruhu temsil ediyor” dedi.

Hem elektrik hem de su temini Paris 2024 ortağı EDF tarafından sağlanmaktadır.

EDF Başkanı ve CEO'su Luc Remont, “EDF tarafından geliştirilen bir yenilik sayesinde, Paris 2024 kazanı ilk kez tamamen elektrikli bir alevle parlayacak” dedi.

“Bu 'elektrik devrimi' ekiplerimizin ve tasarımcı Mathieu Lehanneur'un özverili çalışmaları sayesinde mümkün oldu. Yaratıcılıkları ve yenilikçi yaklaşımları sayesinde fosil yakıt kullanmadan su ve ışıktan oluşan bir alev tasarlamak mümkün oldu.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir