ECB'den yaklaşık 5 yıl sonra ilk faiz indirimi

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) para politikası kararına ilişkin basın açıklamasında, bankanın refinansman, mevduat ve marjinal finansman faizlerini 25 puan düşürerek sırasıyla %4,25, %3,75 ve %4,50'ye düşürdüğü belirtildi.

Böylece yılın dördüncü para politikası toplantısında Mart 2016'dan bu yana hem refinansman faizinde hem de marjinal borç verme faizinde, Eylül 2019'dan bu yana da mevduat faizinde ilk indirim yapıldı.

ECB, Eylül 2019'da mevduat faizini tarihin en düşük seviyesi olan eksi %0,5'e düşürdü.

ECB'nin bugünkü kararı bir dönüm noktası olsa da Bankanın ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) önce müdahale ederek faiz indirimine gitmesi dikkat çekiyor.

ABD ile getiri farkı açıldı

ECB, dün faiz oranlarını çeyrek puan indiren Kanada merkez bankası gibi İsveç ve İsviçre'de de baharda faiz indirimlerini takip ediyor.

Bankanın bu kararıyla birlikte ABD ile getiri farkı da arttı. Devam eden enflasyon endişeleri nedeniyle Fed'in öngörülebilir gelecekte faiz oranlarını %5,25 ile %5,5 arasında tutması bekleniyor.

ECB bu kararla, Euro Bölgesi'nde Ekim 2022'de yüzde 10,6'ya kadar yükselen yıllık enflasyonun Mayıs ayında yüzde 2,6'ya gerilemesine tepki gösterdi.

Orta vadede enflasyonu %2'ye çıkarmayı hedefleyen ECB'nin tahminlerine göre bu hedef çok da uzak değil.

ECB, faiz oranlarını artırarak yüksek enflasyona karşı koymak için Temmuz 2022'den itibaren art arda 10 toplantıda faiz oranlarını 450 baz puan artırdı.

Banka, Eylül 2023 toplantısında mevduat faizini %4'e çıkarmış, Ekim, Aralık, Ocak, Mart ve Nisan toplantılarında ise herhangi bir değişiklik yapmamıştır. Bu durum tüketicilerin kredi maliyetlerini artırdı ve imalat, inşaat ve diğer sektörlere yapılan yatırımların daha pahalı hale gelmesine neden olarak ekonomiyi yavaşlattı.

Avro Bölgesi enflasyonu 2022 yazında sert bir şekilde yükseldiğinde, ECB faiz oranlarını artıran son büyük merkez bankalarından biri oldu.

Küresel ekonominin Kovid-19 salgınından çıkmasıyla enflasyon artarken Fed, ECB'nin harekete geçmesinden 4 ay önce, Mart 2022'de faiz artırmaya başladı. Bugün Fed faiz indirimini beklerken, ana merkez bankası ECB'nin faiz indirimine öncülük etmesi dikkat çekici.

Karar metni

ECB, faiz kararı metninde, Eylül 2023'teki ECB Yönetim Konseyi toplantısından bu yana enflasyonun 2,5 puandan fazla düştüğünü ve enflasyon görünümünde önemli bir iyileşme yaşandığını söyledi.

Açıklamada, Avrupa Merkez Bankası'nın uyguladığı para politikasının kısıtlayıcı finansman koşullarını koruduğu belirtilerek, “bu durumun talebi azaltarak ve enflasyon beklentilerinin sağlam bir şekilde sabitlenmesini sağlayarak enflasyonun yeniden düşürülmesine önemli katkı sağladığı” belirtildi. Açıklamaya yer verildi.

Açıklamada, artan çalışan ücretleri nedeniyle yurt içi fiyat baskısının güçlü kalmaya devam ettiği ve enflasyonun gelecek yıl ECB'nin %2 hedefinin üzerinde kalabileceği belirtildi.

Açıklamada, ECB Yönetim Konseyi'nin yüzde 2'lik orta vadeli enflasyon hedefine yönelik kararlılığı hatırlatılarak, Konseyin bundan sonraki kararlarının politika faiz oranlarının gerekli kısıtlayıcı seviyelerde olmasını sağlayacağı ifade edildi.

ECB açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Yönetim Konseyi, kısıtlamaların uygun düzeyi ve süresini belirlemek için veriye dayalı ve toplantı bazında bir yaklaşım izlemeye devam edecek. Özellikle faiz oranlarına ilişkin kararlar, temel unsur olan enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyonun dinamikleri ve ekonomik ve finansal veriler ışığında para politikası aktarımının gücü.” “ECB Yönetim Konseyi belirli bir faiz oranı yolu konusunda ön taahhütte bulunmuyor.” yorum yapıldı.

Açıklamada, Bankanın, Pandemi Acil Durum Varlık Satın Alma Programı (PEPP) kapsamında satın alınan menkul kıymetlerin ödenmemiş anapara ödemelerinin tamamını bu ay sonuna kadar yeniden yatırıma yatırmaya devam edeceği vurgulanıyor.

Banka ayrıca, PEPP programından elde edilen gelirlerin yeniden yatırımına 2024 yılının ikinci yarısından itibaren ayda 7,5 milyar avro azaltacağını da doğruladı. Bu yılın sonunda yeniden yatırımlar tamamen askıya alınacak.

ECB'nin hedefi, sağlıklı bir ekonomi için Avro Bölgesi genelinde enflasyonun yüzde 2 olması.

Enflasyonun bu yıl artacağı öngörülüyor

Karar metninde Banka'nın yeni makroekonomik tahminlerine de yer verildi. Sonuç olarak ECB bu yıl ve gelecek yıl için enflasyon tahminini 0,2 puan artırdı.

ECB'nin 2024 yılı için tahmin (manşet) enflasyon oranı 0,2 puan artarak %2,5'e, 2025 yılı için 0,2 puan artarak %2,2'ye yükselirken, 2026 beklentisi '%1,9'da kaldı.

Bankanın avro bölgesi için büyüme tahmini 2024 için yüzde 0,6'dan yüzde 0,9'a çıkarılırken, 2025 için yüzde 1,5'ten yüzde 1,4'e düşürüldü. Bankanın 2026 için yüzde 1,6'lık büyüme tahmini korundu.

Avrupa Merkez Bankası'nın gıda ve enerji hariç tutularak hesaplanan Euro Bölgesi çekirdek enflasyon oranı tahmini 2024 yılı için %2,7 ila %2,8 arasında; 2025 için ise bu oran %2,1'den %2,2'ye çıkarıldı. 2026 yılı için %2'lik çekirdek enflasyon tahmini ise sabit kaldı.


Emlak piyasası rahatlayacak

Öte yandan, 25 baz puanlık faiz indirimi reel faiz oranlarını da pozitif tutacak, çünkü nominal faizler mevcut enflasyon oranının üzerinde kalmaya devam edecek.

Düşük faiz oranları, finansman maliyetlerini düşürdüğü ve dolayısıyla yatırımı ve tüketimi teşvik ettiği için ekonomik büyüme açısından olumlu görünmektedir.

Avro Bölgesi'nde alışılmadık derecede yüksek olan faizler talebi sınırlayıp fiyatları baskılarken, bölge ekonomisi geçen yılın hem üçüncü hem de dördüncü çeyreğinde yüzde 0,1 daralarak “iki çeyrek üst üste daralma” olarak tanımlanan teknik resesyona girdi. Euro Bölgesi ekonomisi, yılın Ocak-Mart döneminde bir önceki çeyreğe göre %0,3 büyüme kaydederek teknik durgunluktan çıktı.

Faiz indiriminin, zor durumdaki Euro Bölgesi emlak sektörüne de rahatlama getirmesi bekleniyor. Son dönemde faiz oranlarının geri döneceği beklentisiyle borsalar da rekor seviyelere ulaştı.

Bugünkü faiz indiriminin kurumsal kazançları kısmen artırması ve hisse senedi fiyatlarına olumlu etki yapması bekleniyor.

“ECB ekonomik krizle karşılaşmadan faiz indirimine başlıyor”

ING Global Makro araştırma başkanı ve Alman ekonomist Carsten Brzeski, ECB'nin beklendiği gibi faiz oranlarını 25 baz düşürdüğünü ve mevduat faizini yüzde 3,75'e düşürdüğünü belirterek, şunları söyledi: “Bugün alınan karar birçok açıdan benzersiz. “Bu sadece ECB'nin Fed'den önce para politikasını değiştirdiği çok az sayıdaki durumdan biri değil, aynı zamanda ECB'nin herhangi bir durgunluk veya ekonomik krizle karşılaşmadan bir sıkılaştırma döngüsünün ardından ilk kez faiz oranlarını düşürmeye başlamasıdır”. dedi.

Son dönemde ücretlerde ve enflasyonda yaşanan artışın ve ekonominin olumlu bir ivme kazandığının, faiz indirimlerine karşı güçlü argümanlar olabileceğini savunan Brzeski, şunları söyledi: “Aslında ECB, faiz oranlarını mecburen değil, düşürdüğü için azaltmış gibi görünüyor. sadece o istediği için. Yapabilirdim. “İstikrarlı enflasyonun daha fazla faiz indirimi alanını sınırlayacağına inanıyoruz ve ECB açıklaması, Bankanın gelecekteki para politikasında izleyeceği yola ilişkin hiçbir ipucu vermiyor.” değerlendirmesini yaptı.

Fitch Ratings ekonomi birimi kıdemli direktörü Charles Seville de ECB'nin Mart ayına göre enflasyon tahminini artırdığına dikkat çekerek, şunları söyledi: “Ancak son yılda enflasyonun düşürülmesinde ilerleme kaydedildi. “Veriler hızlı bir faiz indirimi döngüsünü desteklemiyor olabilir ancak bizim görüşümüze göre, faizleri kısıtlayıcı seviyelerde tutarken indirim yapmak için hala yer var.” yorum yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir