Crowdstrike kesintisi dünya çapında 8,5 milyon bilgisayarı etkiledi

Bu haberin orijinal dili İngilizce idi.

Bilgi sistemlerinin kesintiye uğradığı saatlerde dünya çapında bazı havalimanlarında uzun kuyruklar oluştu, hastanelerdeki işlemler iptal edildi.

REKLAM

Microsoft yetkilileri, siber güvenlik şirketi Crowdstrike'ın Perşembe günü başlayıp Cuma gününe kadar devam eden son kesintisinden dünya çapında en az 8,5 milyon bilgisayarın etkilendiğine inanıyor.

Şirket, iki günlük bir aradan sonra ilk kez kesintinin boyutuna ilişkin verileri açıklasa da bunun şimdiye kadar yaşadığı en kötü siber olay olabileceğine inanıyor.

Microsoft'un blogunda yayınlanan makale, hatanın Windows tabanlı bilgisayarların %1'inden azını etkilemesine rağmen “ekonomik ve sosyal etkilerin birçok kritik sektöre yansıdığını” belirtiyor.

Kesintinin nedeni, Crowdstrike'ın Windows işletim sistemi çalıştıran bilgisayarlara uyguladığı ve “hatalı” olduğu düşünülen bir güncellemeydi.

Kesinti sırasında uçakların asfaltta bekletildiği, bazı firmaların kartlı ödeme alamadığı, hastane ve kliniklerin daha önce sattıkları hizmetleri ileri bir tarihe ertelemek zorunda kaldığı öğrenildi.

Crowdstrike CEO'su George Kurtz bunu sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada söyledi

Birleşik Krallık Ulusal Siber Güvenlik Merkezi eski başkanı Ciaran Martin, 8,5 milyon bilgisayarı etkilediğine inanılan kesinti hakkında şunları söyledi: “Tek bir olayın büyük bir küresel dijital bozulmaya yol açması o kadar da şaşırtıcı değil. Şaşırtıcı olan şu ki: Bunun son derece saygın bir siber güvenlik şirketinden kaynaklandığını düşünüyorum.” ” diye ilan etti.

Martin, “Sektörde İnternet'in temel bileşenleri, her şeyin temelini oluşturan altyapı ve doğasında var olan kırılganlık hakkında uzun süredir konuşuluyor. Olası bir hatanın küresel sonuçları olabilir” dedi.

Tüm dünyayı etkileyen elektrik kesintisi nasıl oldu?

Microsoft'a siber güvenlik hizmetleri sağlayan CrowdStrike, dünya genelinde bankacılık ve havacılık dahil pek çok sektörü olumsuz etkileyen bilgisayar sistemi kesintisinin, Microsoft Windows cihazlarına yönelik içerik güncellemesindeki bir “kusur”dan kaynaklandığını duyurdu.

Küresel aksamalara neden olan teknik sorunlar nedeniyle birçok ülkede banka, hastane, havayolu gibi şirketlerin internet üzerinden sunduğu hizmetlerde sorunlar yaşanıyor.

Şirketin CEO'su George Kurtz yaptığı açıklamada sorunun tespit edildiğini ve çözüme yönelik çabaların sürdüğünü söyledi.

Bunun bir siber saldırı olmadığını vurgulayan Kurtz, diğer işletim sistemlerinin arızadan etkilenmediğini kaydetti.

Ayrıca Kurtz, son güncellemeler konusunda da müşterilerine destek sağladıklarına dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir