Çocuk felci aşısı kampanyası Gazze'de 25 yıl sonra ilk vakanın tespit edilmesinin ardından başladı

Bu haberin ilk yayınlandığı dil İtalyancadır

Bölgede 25 yıl kaldıktan sonra 10 aylık bir bebeğin bacaklarından birinin virüs nedeniyle felç olduğu tespit edildi. Bu durum, enfekte olmasına rağmen semptom göstermeyen yüzlerce çocuğun daha olabileceği anlamına geliyor.

REKLAM

Gazze'de 25 yıl aradan sonra ilk çocuk felci vakasının görülmesinin ardından 31 Ağustos'ta çocuk felci virüsüne karşı aşı kampanyası başlatıldı.

Sağlık yetkilileri, bölgenin sağlık sistemini harap eden yıkıcı bir savaş ortamında 640.000 Filistinli çocuğa aşı yapmak için yarışıyor.

Kampanya kapsamında 10 yaş altı çocukların en az yüzde 90'ının aşılanması hedefleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre, 25 yıl sonra bu hafta bölgeden gelen 10 aylık bir bebeğin bacaklarından birinin virüs nedeniyle felç olduğu doğrulandı. Bu durum, enfekte olmasına rağmen semptom göstermeyen yüzlerce çocuğun daha olabileceği anlamına geliyor.

Çoğu çocuk felci vakasında hiçbir belirti görülmez ve düzelenler genellikle bir hafta içinde iyileşir. Ancak hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Bu nedenle bazı durumlarda kalıcı felç meydana gelebilmektedir. Bu felç solunum kaslarını etkiliyorsa hastalık ölüme bile yol açabilir.

Kampanya kapsamında her çocuğa iki kür halinde ağızdan iki damla çocuk felci aşısı verilecek. İkinci doz, ilk dozdan dört hafta sonra uygulanacaktır.

Kampanyaya Birleşmiş Milletler (BM) ve Gazze Sağlık Bakanlığı'ndan en az 2.100 sağlık çalışanı katılacak.

DSÖ Genel Direktörü Teodros Ghebreyesus, kampanyanın Gazze'nin orta kesiminde başlayacağını, ardından güneyde ve son olarak Şeridi'nin kuzeyinde devam edeceğini söyledi. Ancak Gazze'de yolların büyük ölçüde tahrip olması, hastanelerin ağır hasar görmesi ve nüfusun izole ceplere dağılmış olması nedeniyle aşı çalışmalarının kolay olmayacağına inanılıyor.

BM, Gazze'deki yolların yaklaşık %65'inin hasar gördüğünü ve Şeridi'ndeki 36 hastaneden 19'unun hizmet dışı olduğunu tahmin ediyor.

Bölgenin kuzeyi güneyden izole durumda ve İsrail askeri operasyonları nedeniyle iki bölge arasında ulaşım oldukça zor. İnsani yardım grupları, konvoyların İsrail ordusu tarafından hedef alınmasının ardından güvenlik nedeniyle gezilerini askıya almak zorunda kaldı.

Çatışmalara üç gün ara

DSÖ'den perşembe günü yapılan açıklamada, aşı kampanyasının devam ettirilebilmesi amacıyla İsrail ile çatışmaların sınırlı bir süreliğine askıya alınması yönünde anlaşmaya varıldığı duyuruldu.

Aşılama programının 9 Eylül'e kadar devam edeceği ve günde sekiz saat süreceği bildirildi. Ancak İsrail, saat 06.00 ile 15.00 arasında çatışmaların yalnızca üç gün süreyle durdurulmasını kabul etti. Tatilin bir gün daha uzatılma ihtimali de var.

UNICEF'e göre bu düzenleme aşılama için yeterli değil. Kurumun konuyla ilgili basın açıklamasında, “Güvenliksizlik, yolların ve altyapının zarar görmesi ve nüfusun sürekli yer değiştirmesi nedeniyle, her bölgede yalnızca üç günlük kampanyanın yeterli aşıyı kapsaması pek mümkün değil” deniyor.

Hamas'ın kontrolü altındaki Gazze Sağlık Bakanlığı, tıp merkezleri, hastaneler ve okullar da dahil olmak üzere bölge genelinde aşıların yapılacağı yaklaşık 160 yerin listesini yayınladı.

Bunların çoğu, 10 yaş altı çocuk nüfus yoğunluğunun en yüksek olduğu Han Yunus ve Deir El Balah'ta bulunuyor.

REKLAM

Şu ana kadar yaklaşık 1,3 milyon doz aşı Kerem Şalom kontrol noktasından geçti ve şu anda Deir al-Balah'taki bir depoda soğuk zincirde saklanıyor.

400.000 dozluk yeni bir sevkiyat da yakında Gazze'ye ulaşacak. UNICEF sözcüsü Ammar Ammar, aşıların dağıtım bölgelerine 2 binden fazla sağlık gönüllüsünden oluşan bir ekip tarafından karayoluyla taşınacağını söyledi.

Öte yandan DSÖ, çocukların hastalıktan korunmaları için genellikle üç veya dört doz çocuk felci aşısının (doz başına iki damla) ağızdan uygulanması gerektiğine dikkat çekiyor.

Çocukların tüm dozları almamaları durumunda enfeksiyona karşı savunmasız kalacakları konusunda uyarılıyor.

REKLAM

Sağlık uzmanları daha önce yetersiz beslenen veya başka hastalıkları olan çocukların hastalıktan tam anlamıyla korunabilmesi için 10 dozdan fazla aşıya ihtiyaç duyabileceğini tespit etmişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir