Çankaya Belediye Başkanı Güner: “Uykuyu çözüm olarak görmüyoruz” – Son Dakika Türkiye Haberleri

Sosyal Demokrasi Derneği (SDD), dün Ankara'da Çankaya Belediyesi Yılmaz Güney Sahnesi'nde “21. Yüzyılda Sosyal Demokrat Yeni Belediyecilik” konulu bir seminer düzenledi. Program, SDD Başkanı Sami Doğan ve CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açılış konuşmalarıyla başladı. Kürsüye ilk çıkan, mevcut belediyede karşılaşılan sorunları anlatan ve çözüm önerilerini sıralayan bir sunum yapan Ankara Kent Konseyi (AKK) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Savaş Zafer Şahin oldu.

“BELEDİYE SOSYAL GÜVENLİĞİ ETKİN BİR ŞEKİLDE UYGULAMIYORUZ”

Daha sonra “Yerel Yönetimlerde Yeni Vizyon Tartışmaları” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Panelde Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, İzmir Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve Adana Belediye Başkanı Seyhan Oya Tekin, Dinçer Demirkent'in moderatörlüğünde birer konuşma yaptı. Güner, kentlerde karşılaşılan sorunları şöyle anlatıyor; kentlerin metalaşması, iklim değişikliği ve kentlerdeki eşitsizlik bağlamında tartışılıyor. Güner, şöyle konuştu: “Şehirlerin artık dev üretim ve tüketim merkezleri haline geldiği bir süreçten geçiyoruz. Bu sorunların temelinde kapitalist sanayileşmenin getirdiği çeşitli sorunlar ve sınırsız gelişme ve büyüme hedefi yatıyor. Sosyal politikaları etkin bir şekilde uygulayarak hayatları onarmalıyız. ” Oturumun ardından katılımcıların sorularını yanıtlayan Güner, gündemdeki sokak hayvanları yasasına ilişkin şunları söyledi: “Bugüne kadar yapılması gerekenler yapılmadığı için gündeme geldi. Sedasyonu çözüm olarak görmüyoruz. Çözümün her adımı takip edilmelidir. Bütçenin sınırlı olduğu bahanesi kabul edilemez” dedi.

“AFETLERE DAYANIKLI ŞEHİRLER YARATMALIYIZ”

Nilüfer Çınarlı Mutlu konuşmasında belediye başkanlığını yaptığı Konak ilçesinin afet riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Bu kapsamda ilçenin afetlere karşı güçlendirilmesine odaklandıklarını söyledi. Mutlu, şöyle konuştu: “Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizle birlikte kentsel dönüşüm çok zorlaştı. Şehirlerde bugüne kadar eleştirdiğimiz eksikliklerin giderilmesi için bir fırsat olan kentsel dönüşümün kararlı adımlarla yapılması gerekiyor. Türkiye'nin ihtiyacı var. afet odaklı inşaatı birinci öncelik haline getirmek.”

“MERKEZİ SİYASETİ DÖNÜŞTÜRMELİYİZ”

Adana Seyhan Belediye Başkanı Oya Tekin, Türkiye'de yerel yönetim anlayışlarındaki tarihsel değişimi anlattı ve mevcut yönetim biçiminin nasıl olması gerektiğini örnekledi. Tekin, günümüzde yerel yönetimlerin küresel, ulusal ve yerel olmak üzere büyük sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “CHP belediyeleri olarak tarihimizden miras aldığımız belediyelerin toplumsal mirasıyla hareket edeceğiz. Merkezi hükümetin bizi engelleme çabalarını merkez politikaya etki eden biz CHP'li belediyeleriz ve “Dönüştürücü olmalıyız” diyen Genel Sekreter Yardımcısı'nın sunumunun ardından düzenlenen panelde “Şehre dokunmalıyız” dedi. ABB Baki Kerimoğlu'nun “Merkezi ve Yerel Yönetimler Arasında Yetki ve Kaynak Paylaşımı” konulu konuşmasında, Merve Demircan'ın moderatörlüğünde Eskişehir Belediye Başkanı Odunpazarı Kazım Kurt, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Subaşı yaptıkları çalışmaları anlattı. Bilecik için yaptık ve yapacağız, şöyle konuştu: “Şehre dokunmamız lazım. Bilecik’e gelen vatandaşların orada vakit geçirebilmesi lazım. Yayalaştırma, turizm, yeşil alan ve toplu taşıma konularında projeler yürütmeliyiz” dedi. Bilecik'in turizm alanında gelişmesi gerektiğini belirten Subaşı, tasarruf tedbirleri alanında yerel yönetimlerin zor durumda olduğunu sözlerine ekledi.

“Halkın yönetime katılımını güçlendirdik”

Eskişehir Belediye Başkanı Odunpazarı Kurt, katılımcı demokrasinin siyasi anlamda hayata geçirilmesi için atılan adımları artırmak istediğini söyledi. Kurt, şöyle konuştu: “Hizmeti halka ulaştıracak olsaydık kuracağımız sosyal hizmeti mahalledeki merkezi yerlere taşımak zorunda kalırdık, bunu da yaptık. Bu sayede halkın katılımı arttı. Biz çalmadık, çalınmasına izin vermedik. Sadece iş yaptık. Bunu yaparken partizan bir tavır sergilemedik. CHP programına baktığınızda yapacağınız her şeyi tanımlıyor. “Bu programa sadık kalırsanız başarısız olabileceğiniz neredeyse hiçbir şey yok” dedi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de belediye yönetiminde vatandaşa hizmet vermede karşılaştıkları engellere değindi. Bozbey, sürdürülebilirliğin çevresel, ekonomik ve sosyal boyutlarda ele alındığını belirterek demokratik katılım modelinin önemine dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir